visko po truputį

Ir vėl apie virusus…

2009-11-03, kiras

Kroitus uždavė vieną iš tų amžinųjų klausimų į kurį neįmanoma atsakyti teigiamai ─ ar tikrai linukse negali plisti virusai*? Kaip įtikinti Windows vartotojus, kad negali? Užduotis neįveikiama, nes tuojau būna pateiktas kontrargumentas, toks kaip „nėra virusų nes linuksas nepaplitęs“, kuriam paneigti reikia sulaukti visuotinio linukso paplitimo.
* „Virusais“ čia pravardžiuoju visokiausias nepageidaujamas programas, trojanus, kirminus ir kitą bjaurastį

Žiūrint principingai, nė vienas ekspertas netvirtins, kad linukse virusų plitimas neįmanomas. Bet jie pasakytu, kad linuksas iš esmės saugesnis. Tik neaišku kiek ir įdomu kas tą saugumą sukuria? Nesigilinant į architektūrą ir kitokius techninius dalykus, yra dar viena priežastis dėl kurios virusai windows-uos plisti gali o linukse ne. Tai ta pati priežastis, dėl kurios yra įmanomos ligų epidemijos ─ vientisa, palanki plitimui terpė.

Windows-e virusai plinta ne šiaip sau, dažnai problema pasiekia epidemijos mastus dėl jų identiškumo. Jie yra labai palanki terpė žalingų programų plitimui ─ jų operacinė sistema visur vienoda, su default-iniais nustatymais ir vienodomis populiariausiomis programomis. Ir tikros žalos virusai pridaro tik kada kyla epidemija. Tik dėl epidemijos mastų virusų kūrimas yra patrauklus užsiėmimas visokiems nusikaltėliams. Jei epidemijos nėra, virusai nunyksta „savaime“, nespėję pasižymėti. Kad išplatinti virusus nenorinčius plisti tarp daugiau-mažiau skirtingų sistemų, jų kūrėjams tektų labai pasistengti. Ar kas nors norėtu dėl to daug vargti? Nemanau, yra lengvesnių plėšikavimo būdų.

Epidemija tarp linuksinių kompiuterių neįmanoma iš principo, dėl didžiulės jų įvairovės. Būtent skirtingų distributyvų kiekis garantuoja didesnį saugumą nuo virusų, ne vien tik techninės priemonės. Kad ir kokią rinkos dalį užimtu linuksai, vienos rūšies distributyvų vis vien bus per mažai, kad sukelti rimtesnių problemų.

Įdomu, kiek rinkos turėtu užimti Windows, kad jie taptų nebepatrauklūs virusų platinimui? Kaip ten bebūtu, mažėjant Windows paplitimui, virusų problema taip pat turės mažėti. Greičiausiai jie visiškai neišnyks ir gal būt atsiras vienas kitas linuksinis, bet tokio masto problemų kokias turim dabar nebeliks.

8 komentarai

 

# Karvė

Didelis distribucijų skaičius ir sistemų skirtumai taip pat apsunkina programuotojų darbą…

[]

 

# Ernestas Stankevicius, gotblog.org

Bet yra tokios vietos kur linux virusams labai palanku plisti: GNU, XDE ir X vartotojų sasajos. Taipogi programos kaip Firefox. Na galų gale, reikia pripažinti, kad linux yra saugus vien tik dėl savo vartotojų sistemos. Aš visada sakydavau, kad kekvienas linux operacinės sistemos bitas turi savo teisęs.

[]

 

# Godhack

Karve jei programuotojas daro atviro kodo programa tai tos programos veikimu kazkur kitur pasirupins kitas ak programuotojas. Sunkumai kyla tik bandant daryt eula programas ar virusus.

firefox su visais x’sais ant Linux veikia labai ribotom teisem sias programas paveikti beveik nera prasmes. Tai ne win kur firefox nuhakinta ima „paprastai tvarkyt” nors ir printerio draiverius ar ka fantazija hakerio tik isnesa. Kaip pvz buna ff saugumo updeitai kurie lopo tik win ver bet Linux ver tik nr padidinamas.

[]

 

# Dan

Galima pasiieškoti įdomių istorijų pagūglinus kaip veikia windowsiniai virusai paleisti per wine. Kartais kai kurie virusai netgi ir bėdos kažkiek gali pridaryti…

[]

 

# Darius

Juokingas man toks ale stumimas ant fortkiu. Esu gana daug ka isbades, bet man langai bus langais. Tiesiok reikia suzinoti, kaip juos naudoti ir jokiu bedu neiskils. Pats seniau buvau toks sudintuvas, kad windoze nelaikydavo nei savaites. Taipogi esu ir linux ragaves tai: ubuntu nuo 6.10 iki 8.10, linux mint, fedora. Nieko pries neturiu, bet ne man tie linuxai. Nepajauciau jokios jegos is ju. Tas nautilus tai vapsie kaip vezlys vilkosi. Daug ziauriau nei Exploreris. Aisku i juos labai giliai nesigilinau, bet zvelgiau paprasto vartotojo akim tai vienu zodziu debiliskumas. Visiskai nenusimananciam kompuose bus gilus miskas. Aisku dabar ubuntu super. Mazai ten ranku kismo ir viskas arteja prie tikros operacines… T.y pingvimas po truputuka tampa pilnaverciu pingvinu.
Griztu prie fortkiu, kai ismoksti naudotis ir viska daryti su galva, tai veiks viskas be priekaistu. Pats tuo isitikinau. Nevaikstai po kokius itartinus psl, nediegi ivaraus meslo tipo programu ir tada gyveni laimingas. As jau keli metai nesu mates BSOD ir kito pasipiktinimo is fortkiu puses.
Taigi pabreziu – tas stumimas ant windows ir teigimas, kad linux yra „kul” naudos jum mieli broliai ir seserys neduos. Zmones turi pasirinkimo teise ir pasirinks tas, kas jam patiks, o jusu tas kisimas linuxo per prievarta is mano puses – juoka keliantis :DD.
Ismokit sudimint zmones, o ne per prievarta pagali i sikna kist ir teigt, kad taip bus „geriau” :DD

[]

 

# GODhack

Zmoniu kurie save laiko sudintuvais tersianciais tobulus langus savo kompe paprastai niekas nedomina. Labiausiai ju nedomina operacine sistema su kuria jie gali daryt ka nori ir eit kur nori.

[]

 

# Dan

Populiarejantis linux tampa puikia alternatyva ir tam tikra gresme windows. Tad, kodel gi microsoftas nesukuria linuksinio virusiuko? Tokis galetu buti triuskinantis smugis – nenaudkite linux, jie tokie pat nesaugus kaip ir windows..!

[]

 

# GODhack

Na, nes tai techniskai beveik neimanoma. Net jei ir pavyktu tai tie patys Linux per koki men taip pasikeistu, kad ir tas ir kiti panasus virusai neveiktu. Dar yra visokiu distribuciju kas gal kaip nors tiktu vienai, isnaudotu jos spraga gali ir visai netikt kitai. Ir t.t. ir pan. nenoriu kartotis sia tema lt bloguose apie Linux prirasyta teisingai ir daug.

[]