visko po truputį

Idėjų pavogti neįmanoma

2009-10-15, kiras

Yra pavojus, kad tas marazmas su patentais ir autorių teisėmis gali persikelti į idėjų erdvę.

Retsykiais išlenda „pirmieji daigai“. InfoWorld.com paskelbė, o technologijos.lt paslaugiai anonsavo straipsnį, kurio pavadinime yra du nesuderinami žodžiai: „idėjos“ ir „pavogė“.

Paprasti žmonės, tolimi nuo patentų karo neskiria, kur baigiasi patentų teisė ir prasideda nepatentuojamos idėjos. Ir jeigu žiniasklaida nuolat rašys, kad „idėja buvo pavogta“, galiausiai minia ims antrinti „vogti negerai; bauskit vagis; kur žiūri valdžia?“. Neilgai truksim ir korporacijos pareikalaus susimokėti už idėjas. Brangiai, žinoma.

Linuksoidas.lt primena, kad idėjos nepatentuojamos, jas galima laisvai skolintis ir platinti. O atviro kodo šalininkai skatina dalintis idėjomis bei darbais, nepamirštant paminėti jų autoriaus. Ir tai, kad idėjos plinta, visai nereiškia buko „copy-paste“. Kiekvienas kopijuojantis papildo idėjas savomis mintimis, jas tobulina. Niekas nuo to nenukenčia, kaip tik priešingai, praturtina savo darbus.

Todėl raginus žurnalistus būti atidesnius ir neplatinti parazitinių ir klaidinančių minčių.

4 komentarai

 

# Emilis, emilis.info

O kaip plagiatas? Tokio daikto irgi nėra?

[]

 

# GODhack

Plagijuojami darbai, o ne idejos.

[]

 

# kroitus, kroitus.fire.lt

Bėda dar yra tame, kad ir nemaža dalis visuomenės galvoja, kad idėja – intelektinė nuosavybė. O jei jau nuosavybė, tai ją galima ir vogti. Tai ir yra didelė problema. Manau, kad tol, kol idėja nėra įgyvendinta, kažkaip užpatentuota (kad ir prierašas „padarė Jonas”), ji neturi jokios reikšmės. Ją galima nebent pasinaudoti. Bet tai nebus vagystė. Tiesiog – kas pirmesnis, tas gudresnis :)

[]

 

# Infosoft, infosoft.lt

Kaip malonu skaityti tokius trumpus straipsnelius, kurioje yra visiška tiesa 8) Pilnai sutinku su viskuom 100 % :!:

[]