visko po truputį

Parduoti už „nemokamai“

2009-09-02, kiras

Atrodo paradoksalu, bet kad įsiūlyti nemokamą daiktą jį reikia parduoti. Sakydamas „parduoti“, omeny turiu, kad patarimai naudoti atviro kodo programas turi būti apgalvoti ne prasčiau nei komercinio produkto pardavinėjimas.

Ankstesniame įraše jau minėjau, kad konkuruoti su M$ vien žemesne kaina ir dar jos pačios žaidimo aikštelėje yra neprotinga. Jei kainą (tiksliau jos nebuvimą) iškelsit į pirmą vietą, tai vartotojai dažnai sakys „nemokamas ─ vadinasi bevertis“. Nemokamas daiktas dažnai yra nuvertinamas, parsinešus namo nemokamą programų rinkinį labai paprasta išmesti į šiukšlinę be jokio gailesčio. Ir priešingai, PĮ, už kurią sumokėjot pinigais sąžinė neleis išmesti, net jeigu tai bus visiškas šlamštas. Dažnai kaina tampa tuo inkaru, kuris neleidžia taip lengvai atsikratyti daiktu. Mums būtų daug paprasčiau jei atviro kodo programos turėtų realią, ne nulinę kainą.

Tai ką turim pasakyti vartotojams, jei neminėti, kad atviro kodo programos nieko nekainuoja? Kaip parodyti, kad jos turi vertę?

8 komentarai

 

# sirex, sirex.lt

Populiariausia atviro kodo licenzija nedraudžia pardavinėti… Tai reiškia, siūlant galima susigalvoti koki tik nori mokestį. Pavyzdžiui, InfoBalt parodoje Ubuntu ir Baltix CD visada pardavinėjami už 5, 10 arba 20 litų, nes kaip žinia, dažnas mėgsta nemokamais CD išsitapetuoti sienas, tai kažkoks mokestis padeda to išvengti…

Elektromarkt taip pat pardavinėja Ubuntu CD, nors jie yra visiškai nemokami, tačiau įsigijęs tokį CD žmogus gauna originalų CD su paveiksliuku ir t.t. (gaila tik, kad Elektromarkt dažnai daro antireklamą, pardavinėdami gerokai pasenusias versijas…)

Tai gi, jei imtis vadybos Linux pardavinėjimo srityje, yra laisvas pasirinkimas kaip tai daryti. Manau šioje vietoje, kainą turėtų sudaryti ne mokestis už programą, o už marketingą… Tokiu atveju ir pirkėjas labiau vertins įsigytą daiktą ir tą daiktą parduoti bus lengviau.

[]

 

# Armandas, armandas.lt

Pasidaryk sau paslaugą prieš publikuodamas:
%s/M\$/MS/g

[]

 

# kiras,

Armandai, ar gali paaiškinti savo patarimą? Aš naudojuosi šiuo žodynu ir nematau tame jokios gramatinės klaidos.

[]

 

# Armandas, armandas.lt

Tiesiog atrodo nerimtai. Neblogus straipsnius rašot, tai nematau reikalo viską gadint tokiais, sakyčiau mažvaikiškais, trumpinimais. MS apstumti galima ir kitokiais būdais.

[]

 

# Godhack

Ispaisyt puse parduotuves lango beprasmem reklamom tarkim pingvina dvimetrini pasodint, o visus kompus ir laptopus pardavinet ir vitrinoj ijungtus sustatyt su Linux be pasirinkimo ir jei kas atejes paklaus apie windos tai apsimest kad tokiu nezinai arba atsakyt su kokiu nesamoningu mitu ~”ai jum dos zaidimu reik”. Ta daryti visose pardese. Na windos tada butu 0.1% naudotoju.

[]

 

# kiras,

Supratau, Armandai. Na tada šis mažvaikiškas sutrumpinimas reiškia, kad esu aršus GNU/Linux fanas. Čia šitaip save išreiškiu :-)

#Godhack. Pamiršai aplinkui zujančius, firminiais marškinėliais pasipuošusius, gerbėjus. Ir dar vėliavos, būgnai, daug šūkių ir žinoma, alus ;)

[]

 

# sirex, sirex.lt

Dėl „M$“, manau čia visai normaliai paplitęs trumpinys, nematau reikalo, kodėl reikėtų jį keisti… :)

[]

 

# Elementarus Demonas

As manau, kad zmogui siaip reikia rodyt veikima, o ne kaina. kainos isvis geriau nemineti, juk visi ir taip crackina viska is eiles. Patiko softas ir davei diska.

[]