visko po truputį

Skaitmeninės knygos Lietuvoje

2009-08-04, kiras

Šis įrašas iš esmės yra išplėstas komentaras vienotokio straipsniui „E-knygos ir skaitmeninė destrukcija“. Jei dar jo neskaitėte, būtinai perskaitykit prieš skaitydami mano įrašą.

Sutinku su vienutokiu, agituoti už e-knygas reikia pasitaikius kiekvienai patogiai progai. Antraip, kai e-knygų verslas įsibėgės, beliks tik rankom skėsčioti ─ „kodėl apie tai anksčiau nepagalvojom, būtume prasisukę“. Kažkodėl dažnokai tenka išgirsti tokią frazę iš pabuvojusių vakaruose ir mačiusių Lietuvoje dar nepraktikuojamą bizniuką. Stabdom?

Leidėjai taip pat stabdo ir dar ilgai stabdys. Kad imtis e-knygų, jiems tektų griauti nusistovėjusį verslą, investuoti truputį pinigų į veiklą apie kurią mažai žino. Mūsų kaime niekas to rimtai neišbandė ir nežinia pasiseks ar ne. Niekas nenori būti pirmas. Tuo tarpu popierinis verslas sukasi ir neša pinigus. Na, pelnai mažėja, bet juk krizė, konkurentai, nepalanki mėnulio fazė… Kai verslui bus šakės, tada ir pažiūrėsim…

Nieko nuostabaus, „susigulėjusį“ verslą turintys žmonės nuolat taip elgiasi, jie tiesiog taip „mažina riziką“. E-knygų rinką užims naujos kartos leidyklos, senosios prisijungs kai rinka jau bus „pratestuota“. Silpnesnės išnyks.

Kokia popierinių knygų rinkos padėtis šiuo metu?

Galit apie tai pasiskaityti Martyno Žilionio tinklaraštyje, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos puslapyje, ar Statistikos departamento puslapyje.

Bet pats įdomumas tik keliose eilutėse (čia, leidiniai == knygos + visoks šlamštas nepanašus į žurnalus ir laikraščius):

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Išleista leidinių 3709 4402 4859 4559 4270 4223 4548 4567 4580
Metinis tiražas, mln. egz. 11,0 10,1 8,1 8,8 7,9 7,8 8,2 8,0 7,3
Vidutinis leidinio tiražas 2966 2294 1667 1930 1850 1847 1803 1752 1594

Knygų kiekvienais metais nuperkama mažiau, tuom nedaug ką nustebinsi, mes tiesiog skaitome mažiau knygų. Natūralu, kad leidėjai didina leidinių skaičių, taip tikisi užimti daugiau rinkos ir gauti didesnius pelnus. Bet tų dviejų reiškinių pasekmė, mažėjantis vieno leidinio vidutinis tiražas. Likimą lemia pinigai, tiksliau knygos savikaina. Kuo tiražai mažesni, tuo savikaina didesnė, nes leidyboje, kaip ir bet kokiame kitame versle yra pastoviosios išlaidos, kurių niekaip nesumažinsi.

Vieneto savikaina, mažėjant tiražams didėja netiesiškai:

^ Knygos savikaina
|
|*
| *
|  *
|    *
|      *
|         *
|              *
|                      *
|                                         *
|----------------------------------------------> Tiražas

Nuo savikainos tiesiogiai priklauso knygos pardavimo kaina knygyne. O 1000-2000 vnt. tiražai yra ta zona kur savikaina ima kilti sparčiai. Dėl tiražinio gamybos pobūdžio, leidėjams tenka spėlioti kiek vienetų pagaminti. Jei bus per mažai, bus didelė kaina ir mažas pelnas, knygų pritrūks. Per daug ─ sandėlyje gulintis knygų perteklius suris visą pelną. Pasižiūrėkit PatoguPirkti.lt knygų išleidimo datas, dauguma kurios išleistos 2007 ir anksčiau yra leidėjų nuostoliai. Gelbsti tik kelių sėkmingų knygų pakartotiniai tiražai. Mažėjantys tiražai yra pagrindinė knygų brangimo priežastis, kad ir ką besakytų piketuojantys leidėjai.

Na štai, dabar jau žinote, kodėl knygos brangsta ir jau matosi vienas iš e-knygų pranašumų. Tai nepriklausoma nuo tiražo leidyba. Kitas pranašumas kur kas akivaizdesnis ─ popieriaus ir spausdinimo kaina, jos nėra. Nedideliam popierinių knygų tiražui tai gali sudaryti kokį 30% savikainos. Tiražams didėjant, ta dalis pastebimai didėja. Atsikračius spausdinimo išlaidų, ypač patrauklūs tampa dideli tiražai. Maži tiražai, deja optimizmo nekelia, nes leidinio paruošimo išlaidos, persimetus prie e-knygų, beveik nepakinta. Esant mažiems pardavimams, e-knygos savikaina neypatingai skirsis nuo tradicinės. Iš čia leidėjų nenoras pastebimai mažinti e-knygų kainas, nes rizika parduoti mažai išlieka didelė. Visai neteisūs tie, kurie tvirtina, jog apsimoka net viena parduota e-knyga.

Prie tos rizikos taip pat prisideda piratai. Šiuo metu, Lietuvoje, išlaidos apsisaugojimui nuo knygų piratavimo yra minimalios, gal net nulinės. Kažkokie nuostoliai patiriami, bet į juos žiūrima pro pirštus. Dėl potencialiai lengvo e-knygų piratavimo jų leidyba ─ neištyrinėta ir labai bauginanti veikla, kuri gal būt gali pareikalauti didelių išlaidų.

Kita vieta kur e-knygos gali įgyti pranašumą, tai platinimo išlaidos. Vienastoks rašė, kad 10% atitenka platintojui ir 40% pardavėjui. Šie skaičiai iš JAV knygų rinkos. Lietuvoje platinimas su pardavimu neviršija 30% kainos. Platintojai e-knygų leidėjams daug nenusileis, bet neliks visų papildomų sąnaudų susijusių su sandėliavimu, išvežiojimu, nuostolių dėl broko, dėl lentynų užpildymo ir kitų smulkmenų. Viso to atsikratymas leidybos verslą gali padaryti gerokai lankstesniu. Ir laimei, esu įsitikinęs, Lietuvoje neatsiras tokio Amazon.com, kuris pajėgtu atsiriekti didžiąją pyrago dalį.

Neabejoju, dabartiniai leidėjai stabdys ir temps laiką iki paskutinės akimirkos. Nemanau, kad esami leidėjai taps pionieriais e-knygų versle. Nebus pirmieji ir patys autoriai. Kūryba ir verslas sunkiai suderinami dalykai. Be to tik nedidelė Lietuvos autorių dalis galėtų pragyventi vien tik iš knygų rašymo.

Turėsim sulaukti naujos kartos leidėjų. Tai gera niša nebijantiems surizikuoti verslo naujokams. Kol kas šis verslas Lietuvoje dar neišbandytas, yra daug neaiškumų. Naujokams jį teks kurti nuo pamatų.

Ką galėčiau jiems patarti?

Neprisirišti prie popierinių knygų formato ir tradicijų. Leisti apsakymus, tiksliau pradėti nuo nedidelės apimties kūrinių. Visų pirma, tinklažmogiai atprato skaityti ilgus tekstus. Antra, tai leis pasiūlyti mažą kainą, tokią mažą, kad pirkėjai nesvarstytu pirkti ar piratauti. Kad pirktų taip pat lengvai, kaip mobiliakų skambučių melodijas. Kitas patarimas, surinkti visas senas knygas. Joms nebėra autorinių mokesčių (mažesnės išlaidos), apie jas žmonės jau žino (nereiks populiarinti) ir visada atsiras entuziastų-kolekcionierių kurie pradžiugins pirmaisiais pirkimais.

Bet svarbiausia didinti knygų pasirinkimą. Nuo jo tiesiogiai priklauso, kada bus pasiektas lūžio taškas, kada žmonės e-knygas ims rimtai vertinti. Visa kita antraeiliai dalykai. Tarp kitko, verslininkai tiesiai šviesiai sako: kas pirmesnis tas gudresnis. Nežiopsokit.

7 komentarai

 

# vienastoks, nezinau.lt

Dėkui už mintis ir skaičius. Gerokai patikslina padėtį rinkoje ir priežastis, dėl kurių nejudama į priekį. Aš vis dažniau susimąstau apie kažkokį „grassroots“ e-knygų populiarinimo projektėlį, kuris leistų „gaminti“ miniatiūrines knygeles tinklažmogiams. Jos galėtų būti apie dalykus, kurie žmonėms kasdien reikalingi, bet iš esmės internete yra tik angliškai: WordPress, CSS, PHP pagrindai. Gali būti koks nors aktyvistinis „samizdatas“ ar agitaciniai leidinukai apie atvirąjį kodą – kas tik nori. Kad žmonės priprastų ir leidėjams ne taip baisu būtų.

[]

 

# kiras,

Turiu vieną smulkią idėją, kuri patrauktų žmonių dėmesį prie e-knygų. Tiktų grožinei literatūrai ir poezijai. Deja, nepakanka programavimo žinių ir gal ryžto :(

Jei kiekvienas realizuotu po kokį nedidelį projektėlį, žiūrėk ir susikauptų kritinė masė?

[]

 

# kiras

Straipsnyje neatkreipiau dėmesio į vieną svarbų dalyką e-leidybai: įrankių rinkinį. Tie kurie užsiima verslu, nori gatavų įrankių, nenori gilintis į svetimą ir jiems nesuprantamą įrankių gamybos sritį.

Taigi, BŪTINAS specialus įrankių rinkinys. Kaip Word-PageMaker-CorelDraw-PhotoShop įprastoje leidyboje.

Analogiškai: be WordPress ir co. nebūtų išpopuliarėję tinklaraščiai.

[]

 

# Dalius, blog.sandbox.lt

Jei trumpai: dideliems to nereikia, maži neturi tam resursų (pinigų), bet jiems tikrai BŪTŲ įdomu. Kalbu kaip skaityta.lt programuotojas :) O aš laiko neturiu.

[]

 

# E-knygos: šiek tiek skai&hellip, nezinau.lt/e-knygos-siek-tiek-skaiciu

[…] tęsti diskusijos apie e-knygas, tačiau labai apsidžiaugiau radęs Linuksoido straipsnį apie skaitmeninių knygų perspektyvą Lietuvoje ir šiek tiek skaičių iš užsienio. Todėl šiame rašinėlyje – ne kokia propaganda, o […]

[]

 

# Martynas Žilionis »&hellip, martynas-zilionis.lt/?p=722

[…] Pasižadu antroje atostogų pusėje tikrai daugiau pasisakyti apie el. knygas, kurios pastaruoju metu tapo nemenku tinklaraštininkų bendruomenės dėmesio objektu (iš paskutinių gabalą, vienastoks rašo čia ir čia, dar linuksoidas čia). […]

[]

 

# MZ, martynas-zilionis.lt

Pasikartosiu. Nėra taip viskas beviltiška. Kai kurie leidėjai (ir tikrai ne smulkūs) pradėjo realiai domėtis el. knygų leidybos ir pardavimo galimybėmis. Ir jau senokai. Tik pakankamai tyliai. Tik ne viskas iš karto. Manau, iki šių metų pabaigos arba iki knygų mugės kitų metų vasarį išgirsime ką nors realesnio. Taigi kantrybės.

Bet kokiu atveju, realkiausia, kad leidėjai pradės nuo tų leidinių elektronizavimo, kurie jau praėję visą leidybinį ciklą ir yra daugiau mažiau atsipirkę, kurių neketinama popieriuje leisti artimiausiu metu.

[]