visko po truputį

Google Chrome OS

2009-07-12, kiras

Netikėtas posūkis operacinių sistemų rinkoje, mažytė revoliucija. Visi blogeriai tik apie tai ir terašo. Tokios OS nuo gūglo niekas nelaukė, aš taip pat maniau, kad tai ne Google daržas ir ji čia nelys. O numatyti, kad taip nutiks buvo įmanoma.

Po to kai netbukų gamintojai ėmė svarstyti kaip čia pritaikius Android-ą savo kompiuteriams, kai tapo aišku, kad yra garantuota paklausa „lengvai“ operacinei sistemai, nepasinaudoti tokia galimybe tiesiog būtų buvę kvaila. Tuo labiau, kad dėl „atviro kodo“ privalumų bei pasiruošus „dirvą“ su Web-inėmis programomis, pasiūlyti rinkai naują OS labai lengva.

Iš linuksinių distribucijų aktyviausiai į netbukų rinką lenda Canonical su Ubuntu. Jiems būtinai reikia rimto konkurento-bendražygio. Konkurento, nes neturint su kuo save lyginti galima greit į pievas iškeliaut. Stipraus bendražygio, nes Canonical viena pati nepakankamai stipri konkuruoti su M$. Kad linuksai atrodytų solidžiau pirkėjų akyse, juos turi siūlyti kelios kompanijos.

Google Inc. stipri, visiems pažįstama kompanija. Ji pajėgi tiesiogiai konkuruoti su M$ jos pačios teritorijoje ir esu visiškai įsitikinęs, kad jai seksis kur kas geriau nei M$-sui su paieškos varikliu.

Papildyta 15:10 ─ paskaičiau vienotokio „Chrome OS – atsakymas į Bing?“, toptelėjo mintis, kad Google tiesiog neturėjo kitos išeities, privalėjo kurti Chrome OS. Jei nedarytu nieko, netbukų gamintojai bandydami pritaikyti Android-ą sau, sužlugdytu gūglo pastangas įsitvirtinti smartfonų rinkoje, t.y. Android-as būtų vertinamas kaip netbukų OS, smartfonai nueitų į antrą planą.

9 komentarai

 

# Blogorama #626&hellip, nezinau.lt/blogorama-626

[…] + Ubuntu = KM. Nesvarbu, koks Google tikslas kuriant Chrome OS – tai gali būti geriausia, kas nutiks Ubuntu Linux ir mažiesiems nešiojamiesiems […]

[]

 

# kroitus, kroitus.fire.lt

Kiek skaičiau, tai ši OS bus daroma grynai netbukams ir skirta naudotis internetu. Net nebus naudojami X’ai. Taigi, manau, kad galiausiai gausim OS, kuri bus vien tik interneto naršyklė, gal dar su kažkokiom papildomom programėlėm…

[]

 

# GODhack

#kroitus as panasiai manau, bet google turi savo google docs, gmail ir pan. ir tai bus tos programeles ir netgi visas ofisas. O Linux cia suzais tik tiek kad reikia paleist ant lapiaus narsykle paprastai ir greitai. Zodziu i Ubuntu konkurencijos nelabai bus.

[]

 

# kroitus, kroitus.fire.lt

Būtent apie tai ir kalbu – geriausiu atveju bus dar koks nors audio/video grotuvas ir galbūt kokie nors pačios OS nustatymai. Nes iš principo to ir pakaktų…

[]

 

# Pawka, pawka.linija.net

…Ir viskas suksis ant JavaScripto :-D Haha

[]

 

# Rokas Arbušis, arbusis.lt

kai pasirodė chrome naršyklė, pasirodė spėlionių — tai kada bus google os?
nemaniau, kad taip greitai… :)

[]

 

# GODhack

#Pawka nebesvaik, bus ant python kaip google pusl dabar.

[]

 

# zzz

manau bus chrome narsykle, VLC / mplayer asr koks kitas playeris, koks skype / gizmo / ekiga ir office’as. krausis per 10 s…dabar yra xPUD 0.9, tik neina kaip pagrindines OS

[]

 

# zygis, keukutas.lt

to GODhack:
server-side: jo python, bet client-side: javascript. Jei visos programos bus perkeltos į internetą tai su javascript teks bendrauti labai daug.

[]