visko po truputį

Elektroninė monokultūra

2008-08-21, kiras

Žemės ūkio specialistai senai patyrė, kad vienos rūšies pasėlių auginimas reikalauja didelių sąnaudų juos apsaugoti nuo kenkėjų ir ligų. O kuom didesni laukai, tuom didesni galimi nuostoliai. Nesu agronomas todėl nežinau tų būdų kuriais ūkininkai bandė išspręsti savo problemas, tegirdėjau apie vieną ─ viename lauke auginti keletą skirtingų augalų.

Panašu, kad tas būdas jiems neišdegė ─ laukuose vis dar karaliauja monokultūra.

Operacinių sistemų pasaulyje egzistuoja ta pati monokultūros problema. Visi žinot jos pavadinimą ir kas čia „vyr. agronomas“. Virusų veisiasi tiek, kad su jais vos susitvarko dešimtys antivirusų kūrėjų. O štai kita OS, Linux, tokių problemų neturi. Kodėl? Nes, be kitų, techninių privalumų, yra daug skirtingų distributyvų ir kuriam nors iš jų tapti vienvaldžiu lyderiu negresia.

Žinau, dabar kai kas jau murma po nosim, atseit Linux-ų mažuma, todėl jiems ir nekuria virusų. Kad paaiškinti „ant pirštų“, kad taip nenutiks pasitelksiu SPAM robotų pavyzdį, kur skirtumas tarp mono-kultūros auginimo ir įvairovės pranašumų bus akivaizdesnis.

Dauguma esat matę ir tikriausiai naudojote kokį nors būdą pateikti internete el. pašto adresą tokiu būdu, kad jis nepatektų į SPAMbotų akiratį, pavyzdžiui, „vardas eta domenas taškas lt“. Šis būdas veikia kurį laiką, kol juo neima naudotis dauguma. O tada SPAM-eriai paleidžia robotą, kuris be vargo tokį užrašą paverčia el. adresu.

Internautai saugodamiesi tokių apsaugų prigalvojo daug. Teoriškai, kiekvienas iš jų yra lengvai įveikiamas, bet praktiškai gelbsti tai, kad nėra „monokultūros“. Adresų surinkimo robotai turi ribotus resursus. Jie gali įveikti kelis adreso slėpimo metodus. Bet kiekvienai apsaugai įveikti reikia tam skirto programinio kodo. Kuo robotas „protingesnis“ tuo daugiau kodo reikia. Čia ir pasireiškia įvairovės galia ─ dešimtims ar šimtams adreso slėpimo būdų įveikti prireiktų didelio, nerangaus boto. Jis nepajėgtu adresus rinkti greitai, be to jo darbą greit užblokuotu serveriai.

Todėl botai renka tik populiariausiais būdais „užšifruotus“ adresus, visi kiti jų išvengia.

Su OS saugumu tas pats. Kuo didesnė distributyvų įvairovė, tuo sunkiau platinti virusus. Šiuo metu distributyvų yra virš trijų šimtų. Išpopuliarėjus linux-ui jų gali padaugėti iki tūkstančių. Negalint efektyviai ir pigiai platinti virusų, jų kūrimas gali tapti ekonomiškai nuostolingu užsiėmimu.

Kitaip sakant, nereikėtu skųstis Linux distributyvu gausa. Logiškiau elgtis priešingai ─ ieškoti būdų kaip jų įvairovę pagausinti.

5 komentarai

 

# Eligijus, blogas.lt/elka

Na taip, tačiau kaip tada pasirinkti sau patogiausią ir mieliausią distributyvą? Juk žmogus neišmegins visų kasdien, tuo labiau jog reiktų „pasedėt ant jos” bent kelias savaites ir įsijausti. Šeip manau jog tai gera mintis, tačiau vistiek kogero iš tūkstančio jų ateityje keli taps lyderiais.

[]

 

# Nerijus_piktai

Negaliu nepastebeti jog jau antra karta __pezi__ apie tai jog nera virusu linux’ams ir os x’ams. Totali nesamone. Sutinku su tik su tuom: „Kuo didesnė distributyvų įvairovė, tuo sunkiau platinti virusus”, bei pridedu „tuo sunkiau programuotojams rasyti programine iranga tiems linuxams :)

Del virusu dar: galite saukti is operos „nors ir butu linuxui virusu, be-be-be, vistiek jie nesugriautu sistemos, be be be, nes sistema root teisemis, be be be”. Juzeriui brangiau yra tai kas yra jo ~/ o ne /bin :) ir brangiau yra prarasti 10 metu kaupta mp3 kolekcija nei kad sugadinti ten koki kerneli ar sisteminius failus

[]

 

# kiras,

2 Eligijus

Problema ne tame, kad distributyvų daug, o tame, kad sunku išsirinkti iš jų tinkamą. XXa. sprendimas būtų – padaryti lyderį, kurį rinktusi dauguma. XXIa. sprendimas – sukurti tinklalapį, kuris padėtu išsirinkti. Kol kas tokio patogaus Linux pasirinkimo tinklalapio nemačiau, turi šansą užimti laisvą vietą :)

[]

 

# kiras,

2 Nerijus_piktai

M$ juodai varo ant Linux-ų, tai kodėl turėčiau nusileisti? Aš juk nemeluoju, o tik pagrąžinu tiesą :)

Be root teisių, kaip vartotojas tegali paleisti trojaną ir tai tik savo rankom ir prieš tai uždėjęs paukščiuką, kad tai vykdomas failas. Dauguma Win-lamerių neras kur tą paukščiuką padėti :D

[]

 

# [Paskutiniai] skaitiniai &hellip, pocius.lt/paskutiniai-skaitiniai-13

[…] gerai ar blogai, kad egzistuoja tiek daug Linux distribucijų? Pasirodo pritaikius žemės ūkio terminus kompiuterių pasaulyje, atsakymas gan paprastas – […]

[]