visko po truputį

Suįžulėjęs Tux-as

2008-04-15, kiras

Balmeriui pastaruoju metu turėtu būti sunku užmigti. M$ imperija iš visų pusių apgulta atviro kodo gerbėjų ir jų darbo vaisių. Negana to, kad leidžiamos ir nuolat tobulinamos įvairios Linux distribucijos galinčios pilnai pakeisti patys žinot ką, tai dar gabūs programuotojai tiesiogiai kėsinasi užkariauti tą nelemtą operacinę sistemą.

Pirmieji į Windows daržą tikriausiai bus pasikėsinę Wine kūrėjai. Jeigu PĮ gamintojai ignoruoja Linux, tai padarykim, kad jų programos veiktų mūsų operacinėje sistemoje (kartais netgi geriau nei langinėse). Linksmiausia tai, kad M$ nesiėmė atsakomojo veiksmo „paleiskim Linux programas pačioje tobuliausioje OS“. Ne, jiems tokio šanso nesuteikė atviro kodo judėjimas, kurio dėka daug AK programų puikiai veikia ir Linux ir Windows OS.

Kai Klausas Knopperis išleido „Knoppix LiveCD“ ─ tiesiai iš CD pasileidžiančią Linux versiją, M$-o marketoidus turėjo ištikti lengvas panikos priepolis. Juk ši galinga kompaniją iš principo negali gaminti LiveWindows, jos parduoti beveik neįmanoma. Taigi, nėra ką priešpastatyti, kova pralaimėta. O linuksoidai žengė dar vieną žingsnį, įdiegė Linux į USB atmintukę. O kad nepasirodytu per mažą, Mandriva tokias atmintukes ėmė pardavinėti. Labai patogu po ranka turėti nuosavą OS su asmeniniais failais ir nustatymais.

Linux nuolat tobulėja. Jau tapo įprasta, kad pirmaujančios Linux distribucijos įdiegiamos netgi lengviau ir greičiau už savo tiesioginį konkurentą. Ir negana to, nuo šiol Linux galima įdiegti tiesiai iš Windows OS. Ar galite padaryti priešingai: Windows įdiegti iš Linux? Jokių šansų.

Ar bent jau pabandykite įdiegti Windows neištrynę kitų operacinių sistemų. Kelių OS diegimas viename diske taip pat įmanomas tik diegiant Linux „virš“ Windows. Ir ne kitaip. M$ nejaučia draugiškumo konkurentams. O gal tiesiog nesugeba? Juk netgi administruoti ar sutaisyti Windows iš Linux galima o priešingai ne. Windows tikrai nesugeba savarankiškai pamatyti jokių kitokių diskų, kurie nesukurti jų pačių. O Linux lengvai kopijuoja ir rašo failus NTFS skirsniuose.

Virtualizacija. Jei kam netinka Wine, visad galima pasinaudoti virtualizacijos teikiamais privalumais. Nenorite persijunginėti tarp OS? Yra seamless rėžimas. Su ja alternatyvios OS programas Linux-e naudosite lyg čia gimusias.

Na ir galiausiai saldainiukas ─ andLinux su coLinux branduoliu. Tai Ubuntu Linux pasileidžiantis tiesiai iš Windows! Esat mirtinai pririšti prie Windows, bet jus traukia Linux pasaulis? Naudokit andLinux. Tai paprasta, kaip pasileisti Notepad.exe :). Nenorit nieko įdieginėti? Atsisiųskit „Portable Ubuntu for Windows“. Įsirašykit į atmintukę ir naudokit su bet kuriuo kompiuteriu tiesiai iš Windows tuojau pat, be jokio sistemos perkrovimo.

Tą patį gali dar vienas puikus projektas PortableApps, kuris tiesiai iš USB pasiūlo pačių populiariausių atviro kodo programų rinkinį. Jokio įdiegimo, tiesiog prijungi atmintukę prie USB jungties ir gali naudoti savo mėgstamiausias programas bet kuriame kompiuteryje.

Linux ne juokais ėmėsi tvarkyti langines, išnaudodamas menkiausią progą. Vieną dieną pamatysime, kad Windows ─ mažuma. Ir dėl to M$-ui reiktų smarkiai nerimauti. Na, o kaip dėl p. Balmerio, ar dar liko manančių, kad jis naktimis ramiai miega?

11 komentarų

 

# kiras

Linux 2.02% rinkos,pagal w3c.Padidėjo…

[]

 

# dziulius

Kaip nedidės, jei M$ gamina šlamštą… Vistos ateitis tokia pat kaip WIN ME. Juos gali išgelbėti nebent is pagrindų perrašyta OS, greita ir atspari virusams… :)

[]

 

# kiras

Linux nesunkiai įkandamas ir visai nieko bendro neturintiems su programavimu, beje ir įdomesnis nes gali viską pasidaryti tik sau būdingu stiliumi. Minusas žaidimai, nes emuliatoriai dar neatstoja realaus MS. Didžiausias pliusas nemokama ir virusai kurių nėra.

[]

 

# kiras

M$ vėl demonstruoja nedraugiškumą. Vitos atnaujinimas ištrina bet kokį ne M$-inį įkroviklį ir perrašo nuosavu.

[]

 

# kiras

"Vieną dieną pamatysime, kad Windows ─ mažuma". Jo, tik pirmiau bet Apple produkciją aplenkite, linuxoidai :)

[]

 

# kiras

windausai valdo tik tuo, kad ant ju yra kuriama daugiausiai zaidimu bei programu.

o taip tai jiems seniai butu bankrotas microsoftui butu.

[]

 

# kiras

programą kuriantis planuoja ją parduoti, tiap?

tai kokiai os pirmiausia jis ją rašys?

[]

 

# windowsoidas

Jūs su savo OS bent jau Apple pasivykit, niektauzos :)

[]

 

# Vytautas

Jau atėjo metas, kai Linux yra didesnis Microsoft konkurentas, negu Apple. Pats Microsoft tai parodė savo skaidrėsė. Paskaityti galite http://microsoft.lt (tikslesnio adreso neišsaugojau).

[]

 

# Godhack

Manau Linux su Apple graziai pasidalins nesipesdami ta kas neisvengiamai bega ar begs is skestancio laivo.

[]

 

# Urtė, kojnyciuke.deviantart.com

Tas tekstas veža :) Smagi agitacija.:)

[]