visko po truputį

Kaip smulkmenos keičia įpročius

2008-01-12, kiras

Ar prisimenate tuos laikus kai negalėjote gyventi be Windows ir jų „unikalių“ savybių? Man juos priminė naujai iškepti linuksų vartotojai, kuriems nuolat ko nors trūksta. Panagrinėkim tokį „fenomeną“ ─ darbastalį užverstą įvairiausiais ženkliukais.

Kur „Show Desktop“ ženkliukas?

Kai tvarkau naujai įdiegtą Kubuntu, vienas pirmųjų veiksmų būna ženkliuko „parodyti darbastalius“ pašalinimas. Jis man nereikalingas, be reikalo užima vietą užduočių juostoje.

Windows OS vartotojai be jo neišsiverčia, vienas pirmųjų klausimų „kaip paslėpti visas programas?“. Kodėl linukse dingsta įprotis krauti viską ant darbastalio, skaitykit toliau.

Senų įpročių šaknys

Kad suprastume, kodėl linukse darbastalis daug „švaresnis“ išsiaiškinkim kodėl Windows-uos jis apkrautas.

Pirmasis kaltininkas ─ komercinės įmonės. Jos už savo programinę įrangą gauna pinigus. Firmos padarys bet ką, kad pinigų daugėtų. Ir vienas tokių būdų ─ stengtis, kad vartotojai kuo dažniau naudotų jų programas, kuo dažniau jas prisimintų. Jie daro logišką prielaidą, kad jų ženkliukas ant darbastalio padarys jų programą matomesnę. Kadangi taip mąsto daugelis, ženkliukai dygsta kaip grybai po lietaus.

Antrasis kaltininkas ─ Windows Start meniu struktūra. Ji prasideda nuo logiško sprendimo: „programos turi būti „Programs“ skyrelyje“. Ties čia logika ir baigiasi (nesibaigtu, jei ten tebūtu tik M$ programos). Toliau viską sugadina tas pats „komercinis interesas“ išskirti savo firmos pavadinimą iš kitų. O kadangi tarp konkuruojančių firmų pavadinimų vartotojui daug sunkiau surasti „teisingą“ programą, daromas sekantis „logiškas“ žingsnis ─ dedamas ženkliukas ant darbastalio.

Pastaroji problema visiems žinoma, tame tarpe ir M$. Jie ją pabandė išspręsti sukurdami WindowsXP stiliaus meniu. Nepavyko. Vartotojai programų tebeieško ant darbastalio. Blogiausia tai, kad linuksų kūrėjai ėmė kopijuoti XP meniu stilių. Jis atrodo „šiuolaikiškai“, bet apsunkina meniu vartymą.

Trečiasis kaltininkas ─ Save As dialogo katalogų pasirinkimo langelis. Dauguma vartotojų paprastai iš anksto neplanuoja kurioje vietoje įrašyti kokį nors laikiną failiuką (jei tai būtu svarbus dokumentas ─ kitas reikalas). Taigi, atsidaro „Save As“ dialogą ir akimirkai susimąsto „kur padėti tą failą, kad lengviau jį būtu susirasti?“. Atsakymas paprastas „kur nors nelabai giliai failų sistemoje“. Atsidarykit (jei dar tebenaudojat windows) katalogų pasirinkimo dialogą ir pasižiūrėkit koks katalogas yra pačiame paviršiuje. Ogi „Desktop“! Jame „My Computer“ ir kažkur toliau „My Documents“. Tokia smulkmena priverčia vartotoją krauti failus ant darbastalio. Vėliau tai tampa įpročiu ir darbastalyje pradeda rastis svarbūs dokumentai.

O kaip gi „My Documents“? „Na … jie skirti svarbiems dokumentams, šlamšto mes ten nededam“.

Pastarojo „kaltininko“ atsiradimo priežastis ─ ketvirtas kaltininkas ─ istoriškai susiklosčiusi, neapgalvota failų sistemos struktūra. Nors linukse fs ne ką paprastesnė, bet jame yra nedviprasmiška vartotojui skirta vieta /home/vartotojas ir jokių „diskų“ kur vartotojas norėtu klaidžioti dirbdamas su savo failais. Pakanka windows-uos susirasti ką tik įdėtą CD, kuris greičiausiai vadinsis „D:“ ir nepatyrusiam vartotojui kils noras pasižiūrėti į „A:“, „B:“ ir „C:“. Neabejotinai kils klausimas „kodėl neišsaugojus failus „C:“ kataloge, bus lengviau surasti“. M$ saugodama vartotojus nuo tokio neapgalvoto žingsnio, „Desktop“ katalogą nusprendė padaryti pačiu pagrindiniu.

Visi tie M$ padaryti sprendimai kuriant Windows padaryti ne dėl „neįtikėtino novatoriškumo“ o iš bėdos. Jiems teko gerokai pasukti galvas, kad iš pat pradžių blogai suprojektuotą sistemą paverstu nors kiek pakenčiama vartotojams. Taip atsirado „Show Desktop“ ženkliukas.

Nauji įpročiai be pastangų

Kitaip sutvarkytas linuksas pamažu suformuoja naujus įpročius. Džiugu tai, kad tiems įpročiams nereikia dėti pastangų, tereikia laiko.

Programų kūrėjai nekonkuruoja tarpusavyje su savo prekiniais ženklais, todėl ant darbastalio praktiškai nesidaugina programų ženkliukai. Meniu patogiai suskirstytas pagal programų kategorijas. Todėl nebereikia programų ieškoti kažkur darbastalyje.

Vienas pirmųjų naujų įpročių ─ failai saugomi /home/vartotojo vardas kataloge. Nors vis dar patogu su pele „numesti“ failą ant darbastalio, bet su laiku tai tampa išimtimi. „Desktop“ katalogas nepadėtas virš visų kitų, todėl failai dažniau išsaugomi „kažkur pačiame viršuje“, t.y. pagrindiniame vartotojo kataloge.

Vėliau priprantama naudotis keliais darbastaliais, juose „išmėtomi“ programų langai. Todėl vietoj programų „slėpimo“ vienu mygtuku, persijunginėjame tarp atskirų darbastalių. „Show Desktop“ ženkliukas tampa keistu senų laikų atributu. Ir nostalgijos jam aš nejaučiu :-)

Galiausiai, vartotojo asmeniniame kataloge sukūrus „sąvartyną“, kyla poreikis susitvarkyti. Savo noru sukuriama prasminga katalogų struktūra, kuri palengvina darbą su failais ypač kai jų prisikaupia labai daug. Prie to neįmanoma priprasti Windows sistemoje nes darbastalis ir katalogų struktūra tarpusavyje nesuderinami dalykai.

Štai taip, kelios linukso smulkmenos nejučia pakeičia kažkada „normaliais“ buvusius, windows vartotoją išskiriančius, įpročius.

10 komentarų

 

# kiras

Įsijungiau Ė :)

Geras straipsniukas. Bet dėl visko kalta žmogaus natūra. Čia net nereikia Windows-linux palyginimo. Darbastalis ir yra darbastalis. Pavyzdžiui kai, kurių mano pažystamų stalai skęsta popieriuose, jau nekalbant apie desktop-us. Nesvarbu ką jie naudos – jų darbastalis bus užgrūstas (na kadangi linuxuose jie yra keli, tai bent -show desktop- mygtuko nereiks).

O taisyklė yra paprasta. Viskas kas guli ant stalo (darbastalio) savaitę yra nereikalinga. Jei visdėlto manai kad tu popierių (bylų) prireiks- susidėk į stalčius (katalogus). Ir viskas.

Pvz. aš naudoju desktopa. Jame yra pora katalogu. Mano desktopas tas pats kas tmp direktorija. Niekas joje neužsibūna dagiau nei savaite.

CHRs,

Dumas

[]

 

# kiras

Ė, žodžiuose „daugėtu“, „paverstu“ trūksta ų nosinių. Straipsnis teisingas.

[]

 

# kiras

Nerealus nusišnekėjimas. O kaip tada su wizardu, kuris po kurio laiko pašalina nenaudojamas piktogramas nuo darbastalio, a?

[]

 

# kiras

Jei tas šiukšlynas nesikauptų, nereiktų jokių wizardų. Tas wizardas tėra beviltiškas M$ bandymas ištaisyti bloga OS dizainą.

[]

 

# miskas

pritariu.. bet va pas mane dar išlikęs toks įprotis laikinas bylas susikurti ant darbastalio. buvau beveik atpratęs, kai naudojau xfce kažkurią senesnę..ji nerodė bylų esančių ant darbastalio. o dabar rodo..o ir gerai.. patogiau truputuką..

[]

 

# kiras

Keli failai ant darbastalio dar ne šiukšlynas :-)

Windows kompiuteriuose dažnai matau, kad failais užpildyta pusė ir daugiau darbastalio.

[]

 

# kiras

Oi kaip negaliu pakęsti kai žmonės sako "linuxai", windows – daugiskaita tai ir galūnė daugiskaitinė – windowsai, normalu, bet linux kodėl daugiskaitinę galūnę kabinat ponai? :)

[]

 

# kiras

Priklauso nuo požiūrio. Vieniems daug linuksų tragedija, kitiems džiaugsmas ;-)

[]

 

# kiras

Linux-as yra VIENAS, distrų virš 300

[]

 

# kiras

sakome „linuxai“ – omeny turim „distros“ :)

[]